skip to Main Content

Het paleo dieet voor de sporter

Een ware trend

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord: het paleo dieet. Het is in de laatste maanden namelijk een ware hype geworden. Aanhangers van deze leefstijl baseren hun voedingspatroon op dat van onze voorouders, de oermens. Lijkt het je wel wat om de switch te maken naar deze leefstijl, maar lijkt het onmogelijk omdat je veel sport? Geen zorgen! Een aangepast paleo dieet verrijkt met paleo-proof voedingssupplementen is ook uitermate geschikt voor jou! Wij vertellen meer.

Wat is het paleo dieet?

Het principe van het paleo dieet is niet ontworpen om af te vallen (ook al is dit wel een fijne bijkomstigheid), maar het is de basis voor een complete levensstijl. Deze levensstijl is gebaseerd op de leefwijze van de oermens: de jagers en verzamelaars. De genen van de mensen zijn ingesteld op het eten van dit soort voedsel, niet op het gemiddelde voedingspatroon van tegenwoordig. Denk hierbij aan etenswaren die geproduceerd zijn in fabrieken met veel toegevoegde suikers. Ons lichaam reageert hier niet goed op. Met het paleo dieet ga je weer terug naar een voedingspatroon zoals de natuur dat bedoeld heeft.

paleo-proof voedsel

Wat verstaan we dan eigenlijk uit ‘paleo-proof’ voedsel? De basis van het paleo dieet is vlees en vis. Onze voorouders konden immers niet zonder. Natuurlijk hoort bewerkt vlees hier niet bij. Tijd dus om afstand te doen van de knakworsten en frikandellen. Binnen het dieet valt ook zo goed als alles wat je rauw zou kunnen eten. Denk hierbij aan verse groenten. Echter vermijden aanhangers van het paleo dieet het liefst voedsel met een hoog zetmeelgehalte omdat deze erg koolhydraatrijk zijn. Aardappelen hebben bijvoorbeeld geen plek binnen het dieet. Volg je het paleo dieet en ben je toe aan een snack? Neem dan een lekker handje noten of een stuk fruit. Wanneer je doel is om af te vallen raden we wel af om fruit dat een trage werking heeft op de vetverbranding (zoals bananen) te vermijden. Als sporter zou je echter juist banaan aan het voedingspatroon toe moeten voegen. Verder is het toevoegen van natuurlijke vetten zoals avocado olie, kokosolie, macadamia olie en olijfolie ook een essentieel onderdeel van het dieet.

Als sporter eten volgens het paleo dieet

Wanneer je veel sport is het nodig om een aantal kleine aanpassingen te maken aan het paleodieet. Het is namelijk als sporter belangrijk dat je genoeg proteïne binnenkrijgt. Vooral vlak voor, tijdens en na het sporten in de herstelperiode is dit essentieel. Soms is het dan ook nodig om voedingsmiddelen te eten die echt ‘not-done’ zijn binnen het paleo dieet. Denk hierbij aan pasta, brood en rijst. Echter helpen ze je lichaam wel met herstellen. Na deze herstelperiode kun je dan weer terug naar je paleo-proof voedingspatroon.

Extra ondersteuning voor sporters

Ook goed nieuws voor sporters die aanhanger zijn van het paleo dieet: voedingssupplementen mogen ook gewoon! Het gaat dan natuurlijk wel om paleo-proof voedingssupplementen. Kies een poeder met neutrale smaak, en je kunt het gewoon mengen met je eten, drinken of in je smoothies. Een aangepast paleo dieet is dus zeer geschikt voor jou als sporter!

Back To Top